jump to navigation

Jenis-Jenis Tarannum April 4, 2008

Posted by alhawa in Teori.
Tags: , , , ,
trackback
Berikut merupakan jenis-jenis Maqam (di Malaysia=disebut Tarannum) berdasarkan keluarga/ induk dan pecahan-pecahannya.

  1. Ajam – Ajam (عجم), Jiharkah (جهاركاه), Shawq Afza ( شوق افزا atau شوق أفزا)
  2. Sikah – Bastanikar (بسته نكار), Huzam (هزام), Iraq (عراق), Mustaar (مستعار), Rahat El Arwah (راحة الارواح atau راحة الأرواح), Sikah (سيكاه), Sikah Baladi (سيكاه بلدي)
  3. Bayati – Bayatayn (بیاتین), Bayati (بياتي), Bayati Shuri (بياتي شوري), Husseini (حسيني), Nahfat (نهفت), Nawa
  4. Nahawand – Farahfaza (فرحفزا), Nahawand (نهاوند), Nahawand Murassah (نهاوند مرصّع or نهاوند مرصع), Ushaq Masri (عشاق مصري)
  5. Rast – Mahur (ماهور), Nairuz (نوروز), Rast (راست), Suznak (سوزناك), Yakah (يكاه)
  6. Hijaz – Hijaz (حجاز), Hijaz Kar (حجاز كار), Shadd Araban (شد عربان), Shahnaz (شهناز or شاهناز), Suzidil (سوزدل), Zanjaran (زنجران)
  7. Saba – Saba (صبا), Saba Zamzam (صبا زمزم)
  8. Kurd – Kurd (كرد), Hijaz Kar Kurd (حجاز كار كرد)
  9. Nawa Athar – Athar Kurd (أثر كرد), Nawa Athar (نوى أثر or نوى اثر), Nikriz (نكريز)
Walau bagaimanapun, Maqam/ Tarannum yang biasa di Malaysia ialah:
1-Bayati
2-Sobah
3-Sikah
4-Rast
5-Nahawand
6-Jiharkah
7-Hijaz
Memandangkan pada zaman kegemilangan Islam yang lampau, pengaruh kesenian wilayah-wilayah yang diduduki Islam telah menyerap antara satu sama lain. Antaranya ialah Iraq (Baghdad), Parsi, Turki dan Mesir. Kesemua nama-nama negara ini mempengaruhi tamadun kesenian Islam dalam jangka masa yang berbeza.
..bersambung (z.z.z.z ..2.30 a.m)
wassalam
azlan al-hawa
About these ads

Komentar»

1. mr zul - April 14, 2008

assalamualaikum… tahniah di atas blog yang sungguh bermanfaat ini..

2. alhawa - April 15, 2008

mr zul >> terima kasih. namun kesibukan masa membataskan kemampuan saya sentiasa meng-update blog ini. sebagai makluman, saya mempunyai pelbagai blog yang ada pelbagai kandungan. kebetulan pula, belum ada rakan yang mahu menjadi penyumbang-penyumbang artikel dalam blog saya ini.

3. zati - Oktober 2, 2008

assalamualaikum
utk makluman tuan blog,
sy ada mengambil sedikit maklumat utk diolah dlm tugasan sy.
sy masih menuntut, pelajar ipt.
mohon dihalalkan ilmu dunia akhirat ini..
terima kasih, blog anda membantu.

4. nurul - Disember 18, 2008

assalamualaikum
utk makluman tuan blog,
sy ada mengambil sedikit maklumat utk diolah dlm tugasan sy.
sy masih menuntut, pelajar ipt.
mohon dihalalkan ilmu dunia akhirat ini..
terima kasih, blog anda membantu.

5. ika - Jun 15, 2010

assallam…..
sy suka kan tarannum ni boleh terangkan lebih lanjut x psl tarannum

6. Aliff - Ogos 2, 2010

assalamualaikum

fiqah - November 24, 2010

waalaikumussalam

7. Muhd waeil b. shatir anwar - Ogos 6, 2010

allah

8. fiqah - November 24, 2010

alhamdullilah…
kerana blog ini memberi saya manfaat tentang agama

9. saiful - Disember 30, 2010

trima ksih..
skunk bru sy tau selok belok tarannum nie..

10. aliana - Februari 13, 2011

assalamualaikum.
saya copy nota ini untuk rujukan subjek tarannum di institut pend guru.
terima kasih ats perkongsian ilmu.

11. tira :) - Mac 26, 2011

assalamualaikum.
terima kasih atas pengetahuan ni…

12. lea - Mac 28, 2011

syukran ats perkongsian :)

13. mujiburrahman - April 20, 2011

hebat lah :D

14. nur ain - Ogos 21, 2011

assalamualaikum
utk makluman tuan blog,
sy ada mengambil sedikit maklumat utk diolah dlm tugasan sy.
sy masih menuntut, pelajar ipt.
mohon dihalalkan ilmu dunia akhirat ini..
terima kasih, blog anda membantu.

15. ahmad nazirul - Jun 25, 2012

dengan adanya blog nie….saye dapat mengetahui jenis2 tarannum
terima kasih…

16. muhamadsyarif - Jun 28, 2012

assallamuallaikum mohon di halalkan,..aku nak download jenis2 tranum ni ..terimakasih

17. hamdany - Oktober 9, 2012

syukrann…

18. akhi hisyamuddin - Oktober 9, 2012

saya pun sama. ingin share ilmu ni…

19. izzati ainun - Mac 13, 2013

\(^_^)/ saya pun sukakan ilmu ini

20. Aimar Ismail - Julai 28, 2013

assalamualaikum,saya nak tanya tarannum di malaysia yang paling meerdu ape?


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: