jump to navigation

Maaf, Buat Kesekian Kalinya November 11, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , , , ,
3 comments

Ringkas sahaja posting saya kali ini. Saya minta maaf, saya belum mampu nak berikan komitmen yang secukupnya atas apa yang saya telah mulakan; Blog ini.

Biarpun kebanyakan order dapat saya tunaikan, namun masih ada order yang tidak dapat saya penuhi kerana terlalu sibuk dengan kerja…adakah ini alasan? terpulang kepada kalian. Namun, saya telah menyatakan apa yang sepatutnya. Buat mereka yang sentiasa mengharapkan sesuatu di blog ini, saya masih ada harapan buat kalian; masa dan kemampuan, juga izin daripada Ilahi.

Sila daftar nama anda dalam Yahoo! Group yang saya sediakan untuk anda semua, sesuai dengan masa saya yang agak terbatas untuk menjawab semua persoalan selain tempahan-tempahan.

http://groups.yahoo.com/group/tarannum/

Sinar Al-Quran Di Ramadhan September 9, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , ,
add a comment

Maaf sebanyak-banyaknya jika saya sudah lama menghilang. Bukan ke-mana hanya terlalu sibuk, jujur: terlalu sibuk dengan masa yang sangat terbatas.

Atas sebab itulah, saya ‘hilang’ hingga order-order VCD Tarannum tidak dapat saya penuhi. Namun, atas tanggungjawab saya membina blog ini.. insyaAllah..saya akan aktif selepas ini.

wassalam.

azlan

(bateri hp abis)

Makluman Julai 14, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , , , ,
add a comment

Assalamualaikum dan salam bahagia..

sebagai makluman, semua blog saya direhatkan buat sementara waktu atas sebab-sebab yang tidak dapat dinyatakan disini. Namun, saya akan berusaha sedaya upaya juga mengupdate blog ini selalu, jika keadaan mengizinkan.

sehubungan dengan itu, segala tempahan CD Tarannum ditangguhkan buat sementara waktu juga. insyaAllah saya akan aktif semula awal bulan 8 nanti.

blog saya yang terlibat ialah;

www.alhawa.wordpress.com

www.attarannum.wordpress.com

www.lamanbestari.wordpress.com

harap maklum, minta maaf dan terima kasih.

azlan al-hawa

CD Belajar Al-Quran. April 15, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , , , ,
add a comment

Saya ada menyediakan CD bacaan Al-Quran, berzanji, zikir dan selawat.

>>>> Sila klik di www.lamanbestari.wordpress.com. <<<<

Petua Membaiki Suara Mac 25, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , , ,
53 comments

Anda teringin bersuara merdu? Tentu jawapan anda YA…tetapi bila mengenangkan kemampuan diri, kadangkala timbul rasa rendah diri… “Tak apalah. Suara sedap pun buat apa. Bukan nak guna sangat. Ni dah boleh bercakap pun syukur.”…mungking terkeluar kata-kata ini daripada mulut anda..

Tapi, benarkah ada kaedah untuk membaiki suara?? Jawapan saya; YA.. ada.

Anda MESTI membaca Tips-tips di bawah samaada ‘meninggalkan terus’ atau ‘mengurangkan’… bergantung pada diri sendiri laa.. Kalau anda serius, tinggalkan terus lagi bagus.

1) Merokok..

2) Makanan berminyak.   Cth:- Mee Goreng (yang banyak minyak) atau karipap (serap minyak..<kes minyak tak cukup panas la nie..>)

3) Makanan bergetah / termasuk air buah yang bergetah.

4) Minuman ber ‘kaffin’ macam kopi, nescafe, macam-macam jenis kopi segera dan seumpamanya.

5) Coklat-coklat… (apa jenis sekalipun…mahal ke..murah ke..)

6) Air klorin.. (usahakanla minum air yang bertapis. SAJ=Syarikat Air Johor kadang-kadang bekalkan air berkeladak gak. Nasib baik ada tapis..)

PETUA MENJAGA

1) Bangun tidur pagi-pagi, minum air masak kosong sebelum gosok gigi. Sebaik-baiknya suam-suam sikit (eii gelinyer…!! ada antara anda ungkapkan macam tu… Saya bagi petua jer. Lagipun, yang minum mulut sendiri..)

2)  Sediakan Teh Papermint ataupun Teh Pudina. (Boh ada keluarkan tapi kalau dapat daunnya yang segar lagi bagus.) Bancuh dengan madu lebah asli, suam-suam.

3) Belajar menjerit (bukan Luar Kawalan yerrr..), di dalam sebekas air. Jangan mengaji tapi gunakah ..” Laa..Laa..Laa..”.

4) Ohh..lupa nak bagitau.. Lepas minum air pagi-pagi tadi, mestilah nak gosok gigi. Lepas kumur-kumur cuci mulut, lepas gosok gigi, sebelum berwuduk Solat Subuh, masukkan air dalam hidung. Tarik air masuk guna hidung, dalam-dalam. Pastu cuba keluarkan ikut mulut seberapa banyak yang mampu.

5) Tulang bahu & tulang belakang memainkan peranan menampung udara-udara nafas kita. Cuba kawal pergerakan badan semasa membaca Al-Quran.

6) Duduklah dengan tetap dan seimbang. Duduk Tahiyat Awal = tak seimbang.

KALAU SUARA TAK ELOK JUGAK….

1) Mungkin ada masalah kerongkong. = kena operation sikit kat doktor tekak.

2) Mungkin masalah kahak banyak sangat. = kena buangla. Cara terbaik herba-herba traditional la.

….. Rasanya cukuplah dulu…(nak semayang Subuh..Jom berjemaah!!) Lain masa berjumpa lagi!! Nantikan CD-Tarannum saya k!..

Semoga berjaya..

Wassalam..

azlan al-hawa 

Imam bangla. Mac 19, 2008

Posted by alhawa in Lain-Lain, News.
Tags: , , , , ,
add a comment

Anda tentu pernah solat di surau? Itu biasa kerana soalan saya pernah atau tidak ;maka jawapan anda tentulan YA. Tetapi, Anda pernah mempersilakan seorang bangla menjadi imam solat?  … apa jawapan anda?

Baiklah. Saya hanya ingin berkongsi pengalaman dengan kalian. Saya tinggal di Kluang dan di taman saya ada sekumpulan indon yang tinggal di rumah kotai dan sekumpulan bangla tinggal di kilang memproses habuk kayu; jika saya tidak silap.

Mereka; indon dan bangla sama-sama bermasyarakat dengan kami, penduduk taman dalam urusan solat dan kadangkala kerja kawin pun, mereka datang untuk rewang*=gotong-royong. Anda pelik? Tak pelik????

Anda bayangkan seorang bangla yang tak mahir cakap melayu boleh rewang sama-sama anda masa kerja kawin… ini bukan bangla Malaysia tau, ini bangla-Bangladesh.

Ini bagi saya, kuasa Allah. Dan saya bersyukur kerana taman saya ini dapat menerima mereka yang ingin sama-sama membuat kebajikan. Saya sangat yakin, tidak semua tempat samaada kampung atau taman dapat menerima bangla sebagai salah satu anggota masyarakat. Sebaliknya, bangla-bangla atau indon-indon ini sering menjadi cercaan dan hinaan masyarakat. Apakah mereka semuanya jahat? Bukankah kebanyakan mereka beragama Islam.

Dan; saya sendiri selaku imam kedua di surau taman saya ini, memberikan tempat saya kepada salah seorang bangla tersebut, namanya Mohamad Al-Anam. Sungguh merdu dan fasih membaca al-Quran. Dia bermazhab Hanafi dan membaca Al-Quran mengikut Qiraat bukan seperti kita Hafs An-Aasim.

Jika anda ingin mendengar suara Imam Bangla… silalah datang ke taman saya, Taman Permata; insyaAllah setiap Maghrib dan Isyak (sebab siang dia kerja kilang kayu) kecuali malam Jumaat kerana imam satu mengambil tempatnya.

Maaf : Blog Direhatkan. Mac 5, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , ,
1 comment so far

Begitulah makluman untuk blog ini dan blog-blog alhawa yang lain.

Kerehatan ini penting kerana saya ingin sekali mengikuti perkembangan PRU ke-12 dengan lebih mendalam, lebih meluas dan lebih  terperinci.

Walau apapun, saya bukanlah sesiapa di dalam PRU kali ini, dan saya akan menyambung semula blog-blog yang sedang direhatkan ini selepas pilihanraya nanti.

Maaf dan Jumpa lagi!

wassalam

azlan alhawa

Kelas Online vs Realiti. Februari 14, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , , ,
4 comments

Anda kini mempunyai pilihan.

Belajar Tarannum melalui kaedah Dian secara Online (PERCUMA buat masa sekarang.)

atau Belajar Tarannum secara bersemuka.

Jika inginkan maklumat lanjut, sila layarai www.lamanbestari.wordpress.com / Product & Service.

Jumpa anda di sana!

Wassalam

azlan al-hawa

Belajar Melalui Skype. Februari 14, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags: , , , ,
1 comment so far

Anda kini boleh berinteraksi dengan saya melalui Skype!

  •  MAKLUMAT PENTING
    • Sila download dan cari nama pengguna saya ; azlansenggarang.
    • Kelas Online akan dimulakan dalam lingkungan masa 10.00 hingga 12.00 tengahari.
    • Buat masa ini, kelas adalah PERCUMA
    • Jika ada sebarang pertanyaan, sila email ke ; azlansenggarang@yahoo.com
  • Jumpa anda di sana!

Mari Belajar Online. Februari 13, 2008

Posted by alhawa in News.
Tags:
3 comments

Saya sudah lama menyimpan hasrat untuk bersama-sama anda mendalami Al-Quran secara online. Saya harap anda bersedia dengan microphone sebelum pergi lebih jauh dengan menggunakan webcam.

Jadual kelas ialah 10.00 pagi hingga 12.00 tengahari dan 10.00 hingga 11.00 malam. Sila pastikan komputer anda boleh mengakses Yahoo! Messanger ataupun Skype.

Sebagai makluman tambahan, kelas ini adalah kelas percubaan. Kelas yang sebenar tentulah kelas yang berbentuk realiti, bersemuka.

Sebarang pertanyaan sila e-mail;

azlansenggarang@yahoo.com atau layari ke laman blog milik al-hawa yang lain seperti www.alhawa.wordpress.com atau www.lamanbestari.wordpress.com .

Jumpa anda di sana!

wassalam.

azlan al-hawa